2012. október 10., szerda

Vár a sziklában - szikla a várban Predjama

Képeket már láttunk róla, interneten pár hirdetésben szerepelt, legfőbb erénye mégis az volt, hogy útba esett. Bejáratnál meglepő figyelmesség, kezünkbe nyomtak egy magyar nyelvű várkalauzt. Magyartalan volt, a történelmünket rosszul átfordító, de mégis csak ez a kis füzet volt amire tudtunk támaszkodni.
A belépőjegyet már megváltottuk a cseppkőbarlangnál, így olcsóbb volt.






A várat ráültették 125 m magasan  egy barlang bejáratának a peremére. Belseje izgalmas kanyargós lépcsőkből és a szikla formájához igazodó helyiségekből állt. A szobák belső falát vagy a szikla zárta, vagy egymásra rakott deszkákkal húztak egyenes falat.




A belső függőleges természetes sziklahasadék adta az egész vár központi részét, alja egyszerűen börtön. Eggyel feljebb vízgyűjtőnek használták és  csatornákat vájtak bele, ami összefutott egy dézsa fölött. Felette terasszá változott, míg a legfelső emeleten a barlang bejáratává csendesedett, ahonnan több titokzatos alagút vezetett át a hegy túloldalára.


 A vár felújítva, a szobák szerényen berendezve. Kis panoptikum mutatja be a mindennapi életet.
A konyha volt a csúcs, a mosogató szennyvize lazán kiengedve az ablak alatt a vár külső falára.


A vár kápolnájában az ablakra van erősítve egy kis harang. Ember nem volt, aki úgy ment volna el mellette, hogy békén hagyja. Állandóan kongott.
Egy ilyen várnak nem is lehetett normális lakója. A várkalauz füzete szerint leghíresebb tulajdonosa természetesen egy gyilkos volt, Erasmus Lueger lovag a XIV században. És hogy hab legyen a tortán, még a halála sem hozott neki megdicsőülést. Mivel a várat nem tudta kívülről bevenni, a gyilkost elfogni szándékozó III. Frigyes által megbízott fejedelem, ezért Lueger egyik szolgáját fizette le, aki este fénnyel jelezte, amikor a lovag elvonul a különálló mellékhelyiségbe. Akkor aztán adj neki, ágyúval porrá zúzták a wc-t a rajta ülő lovaggal együtt.


És most jöjjön az a változat, hogyha a várkalauzt Magyarországon szerkesztik, mit tartalmazott volna:

Erasmus Lueger a bátor lovag annak ellenére, hogy nem dicsekedhetett magyar ősökkel, mégis eredendő jóérzéssel megáldva, Mátyás királyt támogatta, mikor az 1485-ben Bécs falait ostromolta. Gerincessége kimagasló volt, még Habsburg Frigyes rokonával, Pappenheim marsallal is szembe mert szállni, amikor is vitájukban haragja oly magas fokra hágott, hogy eme rokont egyszerűen leszúrta.
III. Frigyes halálra ítélte, Erasmus Predjamai várába menekült. Gasper Ravbar trieszti fejedelem dolga lett volna, hogy Erasmust a várból kifüstölje. Erasmus viszont a hűvös barlangrendszerben komoly mennyiségű élelmet tudott felhalmozni. Több hónap sikertelensége után  a fejedelem galád cselhez folyamodott. Megvesztegette a vár egyik szolgáját, aki fénnyel jelezte, mikor könnyít magán a lovag. Akkor megcélozva ágyúkkal, sikeresen másvilágra küldte.

Talán halálának körülményeire tekintettel, a vár mellett működő mosdó belépőjegyét le lehetett vásárolni az ajándékboltban. Az árukapcsolás működött, egy hűtőmágnessel megint gazdagabbak lettünk.

Erasmus sírja
Parkolóban áll egy hatalmas hársfa. Ez alatt nyugszik Erasmus lovag. Ha volt is bűne, megbocsájtottuk, mert a hársfa hűs árnyékot vetett az autóra amíg a várát barangoltuk.                              
 Kora este értünk le az Adriára, gyorsan felrángattuk a fürdőruhát és rohantunk csobbanni.

Tudtad-e?
Szlovéniában a mai napig él a Mátyás király kultusz Kralj Matjaz néven. Van egy mondásuk: „Ha visszatér Mátyás kora, könnyű lesz a paraszt sora”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése