2012. december 2., vasárnap

Amikor más üli meg a lovat.


Kalocsáról menekültünk, egy rosszul sikerült wellness hétvége vasárnapját próbáltuk pozitív élménnyé varázsolni.
Nálunk a kaja sosem elég, mindíg képesek vagyunk enni. Így történt, hogy Solt mellett az 51-es út egyik leágazásánál rögtön észrevettünk egy fára szögezett fatáblát. Révbérpusztai csárda.




Összenéztünk és a gyomrunk megkordult. Lekanyarodtunk, akácos mellett vezetett az út a tanyára. A csárdában először a kocsmáros hölgy nézett ránk csodálkozva. Miután kiderült, hogy nem főznek, mi ámultunk el. Összeállt a kép, a csárda külföldi túrista csoportokat fogad és csak egy menüt készítenek, azt is a csoportoknak, egyénileg nem szolgálnak ki. Megkerestük a tulajt, akivel gyorsan megegyeztünk. Némi térítés ellenében az érkező csoporttal együtt ebédelünk, utána maradhatunk szórakozni. Az, hogy mi a szórakozás, nem részletezte, mi meg nem elárultuk el tudatlanságunkat.


Ebédig volt még egy órácska, kőrbe sétáltuk a tanyát. Látszott, hogy kirakat tanya, minden a helyén, rend, tisztaság. Házi állatok: szürke marha, ló, kecske, lúd, tyúk, mangalica.


Messziről ostorcsattogás, kurjongatás, a hang erősödött. Csikós vágtatott az úton a csárda felé, nyomában busz német túristákkal. Még két busz érkezett hasonló felvezetéssel.
Az utasok kikászálódtak. Valószínűleg őket is farkas éhség gyötörte, mert egyből betódultak a csárdába.
A kiszolgálás gyors volt, a hölgy nagyon megörült nekünk, végre magyar hangot hallott. Erősen megpakolta a leveses tálunkat. A leves sűrű volt, megállt benne a kanál párom nagy örömére.
Másodiknak a klasszikus pörkölt tarhonyával, káposzta salátával, majd egy lepény, ami friss és lekváros volt. Fröccsöt kevertünk, hátra dőltünk, élveztük a zsongást és a citerás műsorát.


Kávé után kisétáltunk a csárda mellé, elhelyezkedtünk a kirakott székeken, kezdtük sejteni, mi lesz a beígért szórakozás. A csárda mellett hatalmas lovas pálya, közepén felállítva egy alföldi tanya gémeskúttal, szekérrel.







bravúr

És indult a műsor. Csikósok vágtattak kőrbe, lovon, ló mellett, ló alatt, egy lovon, kettőn, ötön. Ló fektetés, kocsihajtás, lovas harc. Színvonalas végig élvezetes előadás, vidám, pörgős, még a pincérlányok is szerepeltek benne. Minden produkciót tapssal köszönt meg a lelkes nézőközönség, ahol lehetőség volt, aktívan részt is vettek benne. Végén fotózkodás a csikósokkal, lovakkal és a kedves kis szamárral.




A lovak gyönyörűek okosak voltak, lovasaik bátrak. 

Főszereplő a szamár
Pillanatok alatt elszállt az óra. Közben kinyitottak a csárda melletti népművészeti boltok, itt folytattuk a napot. Kivételes alkalom, nem hűtőmágnest vettünk, hanem fa húsforgató ollót. Itt is előnyben részesültünk, hogy magyarul szólaltunk meg.
Látszott a profi kidolgozott munka, tökéletesen elvarázsoltak minket, élveztük a napot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése