2014. június 4., szerda

A legszebb tizenegyedik.


Krisztina
Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer nagyon nagyon régen egy gróf. Ez a gróf hiába akart boldog családot, a sors nem volt kegyes hozzá. Hiába hozott szerető feleséget a házhoz, az rövid házasságuk után meghalt. Második neje is erre a sorsra jutott, a gróf gyermektelenül öregedett meg. Oldalági rokona, Károly, erősen dörzsölte a kezét, elérhető közelségben érezvén az irdatlan nagy vagyont, amely reá száll a gróf halála után.

Ekkor váratlan fordulat történt. A családi kastélyában az öreg gróf felfigyelt kulcsárnéja huszonkét éves leányára, akinek udvarolni kezdett. Az érdeklődés kölcsönös volt és mit ad Isten, kihirdették a kézfogójukat.
Károly először meghökkent, majd dühbe gurult.
-Ez nem létezik! - Ha örökös születik, kicsúszik a vagyon és nem tudja megakadályozni!
Az esküvőre gonosz ötletet eszelt ki. Az idős grófnak nászajándékul egy koporsót küldött, aminek az oldalára az alábbi szöveget pingáltatta: "Neked nem asszony, hanem ez kell!"
Esküvő után nem sokkal a fiatalasszony egészséges gyermeket szült, de a szülésbe belehalt.



Ugye ismerős a történet? Jókai használta fel az "Egy magyar nábob"-ban. Mert az eset valóban megtörtént, méghozzá Magyarországon a 17-18. században.

A történet pikantériája, hogy az öreg gróf kislánya Krisztina, aki három éves korára teljesen elárvult, huszonhárom évesen a gonosz Károly rokon unokájához, Frigyeshez ment férjhez. Tehát a vagyon akárhogy is, de Károly ágán öröklődött tovább.

Hétvégén Szabadkígyóson jártunk, hogy megnézzük Magyarország tizenegyedik legszebb kastélyát, a Wenckheim kastélyt, amit Krisztina és Frigyes építtettek házasságuk után.

Ybl Miklóst kérték fel építésznek, de annyi óhajuk sóhajuk volt, hogy Ybl szerint a sok kívánság miatt nem tudta tökéletesre tervezni az épületet.
A négy évszak miatt négy részből kellett állnia. Az ötvenkét hét tiszteletére ötvenkét ajtót, és a háromszázhatvanöt nap tiszteletére ugyanennyi ablakot kértek.




Mivel az épületet nem lehetett teljesen bebarangolni, nem számoltuk meg sem az ajtókat, sem az ablakokat, a toronyba felvezető lépcső viszont pontosan száztizenhárom fokból állt.











Krisztina nem viselte el az ételszagot, a teljes konyhát a kastélyon kívülre telepítette, különálló épületbe. Az elkészült fogásokat az összekötő pincerendszeren keresztül vitték át az ebédlőbe.

A kastély a maga idejében ultra modernnek számított. Parkjában a lámpák biogázt használva világítottak, fűtése légbefúvásos volt, amit a most felbontott padozat alatt jól lehet látni.




A kastély jobb állapotban maradt fenn, mint más kortársai, köszönhetően annak, hogy iskola működött benne 2011-ig.

Idén újabb váratlan segítséget kaptak. Egy hollywoodi horrorfilm forgatásához találták meg filmesek a kastélyt. A bérleti díj elég lett a tető és a kápolna teljes felújításához, valamint pár szoba rendbe tételéhez, hogy a közönség előtt is meg lehessen nyitni. A könyvtár szoba már a felújítás végén tart.





Az emeleten pár szobát kiadnak turista szállásnak. Az árak alacsonyak, mert az étkezés nem biztosított.
Parkja hatalmas, most tavasz végén haragos zöld, a főbejáratnál virágzó rózsaligettel, mellette száraz szökőkutas medence. A fák között felfedeztünk egy japán fotóst. Fél méteres optikáját az erdei tó itatójára irányítva mozdulatlanul, türelmesen várta a pillanatot, amikor a kinézett madár leszáll inni. Arca akkor is rezzenéstelen maradt, mikor egy idősebb hölgy a lencséje elé sétált és ott lecövekelt szintén madarakat lesni.




Az épületet kívülről körbe járva rácsodálkoztunk az épen maradt faragásokra, faldíszítésekre. Ahol a filmforgatás miatt szürkére festették, majd később vissza színezték sárgára, ott élesen elütött a friss vakolat.
Folyamatosan adják be a pályázatokat, így ha részletekben is, de van remény a teljes felújításra.







A Wenckheim család leszármazottai a háború után szanaszét széledtek a világban, majd 1992-ben, egy jól szervezett találkozóra több mint száz rokon hazalátogatott és összegyűlt az ősi családi fészekben. Bejáratnál a hallban kis emléktábla őrzi ennek emlékét.
A kastélytúra fejenként 600 Ft, a torony plusz 200 Ft volt.
Időnkbe még belefért, Szarvason a Vadaspark mellett megnéztük a Mini Magyarországot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése